Betsari

Otteluennakot

Honka selkeä suosikki Kotkassa

SJK on puolestaan vähän alle kerran kahdesta voittava suosikki HIFK:n isäntänä.

Perjantaina

SJKHIFK KLO 18.30
46 % – 28 % – 26 %, yli/alle 2,5 maalia 43/57

Kotijoukkueet vahvoilla. SJK:n kauden aloitus jäi limboksi, kun sarjanousija KTP:tä ei saatu kotiveralla nurin selkeästä hallinnasta huolimatta. 1-1-tasuri ei kuvaa ottelun tapahtumia järin hyvin, sillä maaliodottamien valossa Kerho oli noin maalin verran parempi. Pelillisesti suurta murhetta ei kuitenkaan pidä tästä ottaa, sillä ottelu oli melko hyvin hansikkaassa ja tekeminen aina hyökkäyskolmanneksen nurkille asti riittävän laadukasta. Suoraviivaisuutta kuitenkin kaivataan pallollisena. Viisi viimeistä joukkueiden kohtaamista ovat kaikki päättyneet kotivoittoihin. Kassari Viitala, toppari Mäntylä sekä keskikentän keskustan Hetemaj ovat lasaretissa.

Antti Niemi puikoissa. HIFK avasi kauden voitokkaasti, kun Haka meni Töölössä nurin 2-0. Tuloksesta ei pidä kuitenkaan ylpistyä, sillä xG:t menivät valkeakoskisille niukasti. Fyysinen tsemppifutis ja hyvä asenne Rödan tekemisestä paistoi tuttuun tapaan ja kollektiivinen puolustuspelaaminen näytti olevan jo hyvällä tolalla. Hyökkäyskolmannekselle toivoisi keskikentän pelaajien kuitenkin toimittavan palloa ripeämmin – toki unohtamatta pelin rytmittämistä. Toppari Patronen sekä hyökkäyksen Tiquinho olivat avauspelistä sivussa, raataja Halme kärsii pelikieltoa päävalmentaja Gomezin ohella.

Laatupaikat tiukassa. Talvella nähdystä HIFK:sta voi päätellä, että vieraspeleissä defensiivinen ote on pääosassa. Juuri SJK:ta vastaan hyvin organisoitu puolustuspelaaminen onkin avainasemassa, sillä Kerholla on omat haasteensa murtautumisen kanssa. Ottelu nojaa näistä lähtökohdista selkeästi vähämaaliseen suuntaan. Vajaata luokkaa laadukkaampi SJK ansaitsee tässä kohtaa kautta vähän alle kerran kahdesta voittavan suosikin aseman, maaliodotusarvo jää 2,40 alapuolelle. HIFK jää maaleitta lähes kaksi kertaa viidestä.
Todennäköisimmät: 1-1, 1-0, 0-0
Hyvät haut: 0-0, 3-0, 1-0

KTP – FC HONKA KLO 18.30
16 % – 24 % – 60 %, yli/alle 2,5 maalia 50/50

KTP:n edellinen voitto vuodelta 1998. KTP pelasi avauksessaan kelpo ottelun SJK:n vieraana ja raapi pisteen matkaansa, vaikka hävisi maaliodottamat selkeästi. Kehnon talven jälkeen tällainen taistelupinna on kuitenkin todella tervetullut ja on omiaan nostattamaan pelaajiston moraalia. Hyökkäyssuuntaan Ahtaajat ei ole osoittanut liigatason otteita, mutta matala blokki ja kurinalainen työnteko tuovat jatkossakin sauman pinnoille. Mäkijärvi on sairastuvalla.

Honka kontrolloi kotipeliään IFK Mairehamnia vastaan, oli pelillisesti parempi, mutta kehno alusta teki pallo maassa pleaamisesta todella vaikeaa. IFKM on tyypillisesti vaikea vastus fyysisissä taistelumatseissa. Espoolaiset voittivat xG:n selvästi, mutta taululla seisoi tyly 0-2. Kokonaisuutena Honka ei päässyt missään vaiheessa omalle tasolleen, ja varsinkin puolustuspäässä on roimasti petrattavaa. Voutilainen jatkanee keskikentältä sivussa.

Hongalla selkeä hallinta. Honka joutuu nyt kohtaamaan matalan blokin, eikä pääse käyttämään Smithin vahvuuksia taustajuoksuineen usein. Murtautuminen on haaste, mutta keinonurmi helpottaa tehtävää. KTP:n on kyettävä virheettömään puolustuspeliin ja hakea ratkaisupaikkoja kontrista sekä erikoistilanteista. Tasoero on suuri joukkueiden välillä, niinpä Honka on reissussakin kolme kertaa viidestä voittava suosikki. Maaliodottama on vähän 2,60 yläpuolella, KTP jää ilman osumaa 44 pinnan arviolla.
Todennäköisimmät: 0-1, 0-2, 1-1
Hyvät haut: 0-1, 0-3, 0-0

======================================================================================================


Veikkausliigaranking: HJK jälleen ykkössuosikki:

Hallitseva mestari starttaa uuteen kauteen ykkössuosikkina, mutta ero KuPS:aan on kaventunut. FC Inter, Honka ja SJK ovat mitalitaistelussa mukana, nousijat pahnan pohjimmaisina.


1.HJK

Perustettu: 1907 Kotikenttä: Bolt Arena (10770 katsojaa)
Päävalmentaja: Toni Koskela
Viime kauden paras maalintekijä: Roope Riski (16 maalia)
Budjetti: 1 700 000€
Tärkeimmät tulijat: Joel Untersee (FC Lugano), Filip Valencic (FC Inter), Jair (Ilves), Luis Henrique (Vejle), Janne Saksela (Ilves)
Merkittävimmät lähtijät: Rasmus Schüller (Djurgården), Tim Väyrynen (KF Tirana), Antonio Reguero (FC Lahti), Henri Toivomäki (KuPS)
Maalikeskiarvot 2020: 2,41 – 0,77
Arvio 2021: 2,10 pistettä/peli.

Hallitseva mestari starttaa tälläkin kaudella ykkössuosikkina Veikkausliigaan, mutta suosikkiasema ei ole yhtä suuri kuin aiempina kausina. Sisään on tullut useita laadukkaita ulkomaalaisia ja käsillä oleva materiaali onkin todella laaja. Yksi oleellinen haaste on – miten saadaan kaikki pidettyä tyytyväisinä? Rotaation on pakko olla aktiivista, sillä esimerkiksi keskikentälle on tarjolla seitsemän, kahdeksan hyvin laadukasta pelimiestä. Toki, Toni Koskelalle ongelma on ainoastaan positiivinen. HJK haluaa kontrolloida pelin virtausta. Laitapakit ovat hyökkäyssuuntaan aktiivisia, mutta laitojen lisäksi murtautuminen onnistuu myös keskustan kautta syöttökombinaatioilla. Tulivoimaa on paljon, eikä viime kauden tehtyjen maalien keskiarvo ottelua kohden ole oleellisesti laskemassa. Muu kuin mestaruus olisi pettymys, mutta kannu ei tule Helsinkiin ilman kovaa työtä.

Kausi 2020 sijoitus 3.


Kups

Perustettu: 1923 Kotikenttä: Savon Sanomat Areena (5000 katsojaa)
Päävalmentaja: Simo Valakari
Viime kauden paras maalintekijä: Aniekpeno Udoh (7 maalia)
Budjetti: 800 000€
Tärkeimmät tulijat: Urho Nissilä (Zulte Waregem), Jordan Sebban (Recreativo Granada), Diogo Tomas (Ilves), Anton Popovitsh (FC Haka)
Merkittävimmät lähtijät: Petteri Pennanen (Sacramento), Ville Saxman (lopetti), Ats Purje (JK Tallinn Kalev), Arne Erlandsen
Maalikeskiarvot 2020: 1,77 – 1,18
Arvio 2021: 2,00 pistettä/peli

KuPS haastaa HJK:n kannusta ja tekee sen tositarkoituksella. Simo Valakarin hankinta peräsimeen on hauiksen näyttö. Maalivahtiosasto on KuPS:lla ehdottomasti kunnossa. Myös keskikenttä on todella laadukas ja Nissilän palattua sekä Sebbanin hankinnan myötä keskikentältä löytyy nyt myös tasapainottavat tekijät. Todellista ykköskärkeä eli takuuvarmaa yli kymmenen maalin miestä ei kuitenkaan, ainakaan vielä, ole rosterissa. Puolustus näyttää paperilla hyvältä ja mielenkiintoisin kulma on, että se koostuu pääosin kotimaisista miehistä. Valakari peluuttanee kolmen topparin alakertaa, jolloin laitapelaaminen nousee isoon rooliin. Niin sanotut wing backit ovat pallollisina isossa vastuussa. Talven pelit ovat osoittaneet, että tulivoimaa löytyy laajalta rintamalta, ja että KuPS pyrkii aktiiviseen jalkapalloon, mutta puolustaa silti kurinalaisesti. Selkeä kakkonen rankingissa.

Saku Savolainen. Isoa roolia tarjolla wing backina. Laitapakkina jo viime kaudella, nyt tarjolla yhä suurempaa pallollista roolia. Valakarin pelikirjassa ei yllättä, että ”laitapakki” on viimeistelemässä hyökkäyksiä. Savolainen osui cupissa kahdesti ja kasaa varmuudella viime kautta enemmän maalisyöttöjä tililleen.

Nana Boateng. Tähän sarjaan todella kova pelaaja. Oli jo viime kaudella merkittävin palanen Kukkojengin keskikentällä ja oletusarvo on, että Valakarin koulussa rooli kasvaa ja pelaaja siinä samalla. Saumat sarjan tähtikentälliseen.


FC Inter

Perustettu: 1990 Kotikenttä: Veritas Stadion (9372 katsojaa)
Päävalmentaja: Jose Riveiro
Viime kauden paras maalintekijä: Timo Furuholm (10 maalia)
Budjetti: 670 000€
Tärkeimmät tulijat: Juho Hyvärinen (RoPS), Lassi Järvenpää (IFK Mariehamn), Agustin Pastoriza Cacabelos (Burgos Promesas)
Merkittävimmät lähtijät: Filip Valencic (HJK), Elias Mastokangas (IFK Mariehamn), Kevin Kouassivi-Benissan (HJK)
Maalikeskiarvot 2020: 1,64 – 0,77
Arvio 2021: 1,85 pistettä/peli

Riveiron projekti jatkuu ja kehittyy. Viime kaudella sinimustat ylsi hopealle, mutta nyt näyttää hieman siltä, että kilpavarustelu on kahdessa muussa seurassa mennyt sen verran eteenpäin, että Inter ei ole ihan pysynyt kyydissä. Melko selkeästi turkulaiset kuitenkin kolmantena rankingissa ovat. Kolmen topparin alakerta on tullut tutuksi, kun Inter etenee hyvässä kenttätasapainossa. Joukkue on hyvä kääntämään peliä ja pyrkii luomaan alueellisia ylivoimia. Turkulaiset haluavat tulla pelaamalla prässin alta pois. Talven ottelut ovat edenneet hyvin ja ennen kaikkea alakerta on ollut todella pitävässä formissa – ensimmäiseen kolmeen cupin peliin vastustajat eivät Interiä vastaan maaleja tehneet. Vaihtuvuus on ollut melko maltillista, joten peli on takuuvarmasti valmista ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Nappikaudella sinimustat taistelee jopa mestaruudesta. Neljän kärjen ulkopuolelle jääminen olisi yllätys.

Arttu Hoskonen. Seuran oma kasvatti on kasvanut suureksi johtajaksi. Ilkeä painikaveri vastustajille, pääpeliuhka erikoistilanteisiin. Sarjan ehdotonta topparieliittiä, jolla on nyt suuri sauma pelata itselleen siirto vähintäänkin länsinaapuriin.

Henrik Moisander. Interin pelinavaamisvaiheen merkittävin pelaaja – uskokaa tai älkää. Kokeneella maalivahdilla on kuitenkin herkkyyttä loukkaantumisille ja talvella Moisander on ollut taas pitkiä pätkiä sivussa. Jos Moisander on poissa ja Marttinen maalissa, muuttuu sinimustien pelitapa – vaikutus on suuri.


FC. Honka

Perustettu: 1957 Kotikenttä: Tapiolan urheilupuisto (6000 katsojaa)
Päävalmentaja: Vesa Vasara
Viime kauden paras maalintekijä: Jean-Marie Dongou (7 maalia)
Budjetti: 760 000€
Tärkeimmät tulijat: Niklas Pyyhtiä (TPS), Darren Smith (EIF)
Merkittävimmät lähtijät: Javi Hervas (FC Lahti), Macoumba Kandji, Borjas Martin (Valencia, MLD)
Maalikeskiarvot 2020: 1,18 – 0,77
Arvio 2021: 1,70 pistettä/peli

Viime kauden nelonen starttaa kauteen samalta rankingin sijalta. Puolustuspää on edelleen ehdottoman vahva, maalivahti on laadukas, keskikenttä on fyysinen ja työteliäs. Honka haluaa pitää palloa ja osaa sekä pystyy siihen, mutta Vesa Vasaran suurin haaste on edelleen hyökkäyspelaamisen organisoinnissa. Maalinteko ja murtautuminen on ollut Hongalle vaikeaa jo useamman kauden ajan. Kun joukkue hyökkää hitaasti, ovat vastustajat oppineet tekemään pelistä espoolaisille vaikeaa. Honka kaipaa pallollisena suoraviivaisempiakin ratkaisuja. Seitsemän maalin Dongou jäi, Ykkösen maalikunkku Smith saapui, mutta riittääkö kaksikolla taso? Oli miten oli, Hongan pitää tällä materiaalilla olla mukana mitalitaistelussa. Putoaminen kuuden kärjestä perussarjan jälkeen olisi suuri yllätys.

Niklas Pyyhtiä. Dynaaminen keskikenttäpelaaja on saanut Vasaralta vastuuta talvella ja 17-vuotias on vastannut huutoon. Hongan lyhysyöttöpelaamiseen Pyyhtiän erikoisosaaminen on omiaan – nuoren miehen syöttövalikoima on laaja. Pyyhtiä kykenee myös tempokuljetuksiin ja laukaus on riittävän laadukas. Läpimurron äärellä.
Darren Smith. 18 maalia EIF:ssä viime kaudella takonut Smith on laadukas viimeistelijä, nopea ja osaa tehdä laadukkaita juoksuja syvyyteen. Eteläafrikkalaisen pitäisi sopia Hongan pelitapaan varsin mallikkaasti.


SJK

Perustettu: 2007 Kotikenttä: OmaSP Stadion (5817 katsojaa)
Päävalmentaja: Jani Honkavaara
Viime kauden paras maalintekijä: Emmanuel Ledesma (5 maalia)
Budjetti: 900 000€
Tärkeimmät tulijat: Gustaf Backaliden (IFK Mariehamn), Rodrigo Arciero (CA Banfield), Cristhian Valencia (Cucuta Deportivo)
Merkittävimmät lähtijät: Matej Hradecky (HIFK), Keaton Isaksson (HIFK)
Maalikeskiarvot 2020: 1,23 – 1,32
Arvio 2021: 1,45 pistettä/peli

Rankingin viidennen ero edelliseen on selkeä, kun taas takana niskaan hengittävät joukkueet ovat varsin lähellä. Tällä nipulla pitäisi pystyä ylempään loppusarjaan, mutta viime kaudet ovat olleet Seinäjoella haastavia – joukkue on alisuorittanut. Jani Honkavaaran olisi sitouduttava projektiin sataprosenttisesti, eikä mukavoitumiseen ole varaa. Viime kaudelle joukkue muuttui paljon ja osin varmasti siksi Kerho ei noussut kuuden joukkoon. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että joukkuetta on saatu vahvistettua täsmähankinnoin, joten paperilla vahvalta SJK:lta on syytäkin odottaa parannusta. Keskikentän keskusta on joukkueen mahdollinen akilleen kantapää, mutta isommassa kuvassa kasassa pitäisi olla viime kautta liikkuvampi joukkue. Kerho haluaa pitää palloa, mutta löytyykö murtautumisvaiheeseen toimivat mallit?

Denys Oliinyk. Henkilökohtaista taitoa, ratkaisuvalmiutta ja laadukkaita vetoja on jälleen luvassa. Ailahtelee, mutta parhaimmillaan maaginen, jolloin kykenee ratkaisemaan yksittäisiä otteluita.

Emmanuel Ledesma. Vasenjalkainen argentiinalainen oli suurin syy SJK:n matalalennon katkeamiseen viime kaudella. Keskikentän tärkein palanen, rytmittää peliä ja jakaa palloa oivaltavasti. Kun leikkaa sisään oikealta, tarjoaa myös laukaisu-uhan.

Mainostekstit suoraan www.veikkaus.fi. sivustolta

Kausiennakko 2020

1 HJK

HJK on vahvistanut joukkuetta viime kauden pettymyksen jälkeen isoin panoksin. Roope Riski, Luis Murillo, Antonio Reguero sekä Atom Tanaka ovat isoimpia mahdollisia hankintoja tähän sarjaan. Klubin pelaaminen Suomen cupissa oli ajankohtaan nähden hyvin valmista. Vaikka paineet ovat varmasti kovat, niin Toni Koskelan ensimmäinen kokonainen kausi näyttää lupaavalta. Materiaali on sarjan selvästi vahvin – ja myös laaja. Tällä kaudella edes europelit eivät tule HJK:n suorituksia häiritsemään, vaan fokus on tiukasti kolmannessa tähdessä. Vaikka rajoitusten vuoksi harjoittelu on tauolla ja treenipelit peruttu, niin talven otteiden valossa on helsinkiläisiltä lupa odottaa laadukasta kauden aloitusta. Jokaisessa ottelussa kontrollin haluava HJK starttaa kauteen selkeänä ykkössuosikkina.

Tähti. Atom Tanaka. Japanilainen osoitti ylivertaisuutensa edellisellä visiitillään, eikä ole kovin suuria syitä epäillä, etteikö Tanaka dominoisi Klubin keskikentältä vastustajia tälläkin kaudella. Analyytikot rakastivat muun muassa Tanakan kaarrejuoksuja, mutta oivaltava japanilainen osaa sekä jakaa palloa että viimeistellä. Puuttuva palanen.

2 FC INTER

HJK:n perässä ykköshaastajien rintama on varsin tasainen. Viime kauden hopeajoukkue FC Inter jatkaa Jose Riveron alaisuudessa ja 3-4-3-pelitapaan on luvassa pieniä viilauksia, sillä ainakin cupissa kenttämiehistys ryhmittyi 3-5-2:een. Sinimustat on hyvässä kenttätasapainossa etenevä joukkue, joka kykenee kääntämään peliä todella nopeasti sekä laadukkaasti alueellisia ylivoimia luoden. Talven ottelut etenivät hyvin ja ainoa tappio tuli HJK:lle. Puolustuspeliin on saatu talven perusteella lisää tiiviyttä, eikä vähiten IFM:ssa viime kaudella vahvasti esiintyneen Rick Kettingin ansiosta. Filip Valencicin lähtö syö hyökkäyspäästä useamman maalin – pidemmät hyökkäykset olivat cupissa nihkeänpuoleisia. Taas tasaisessa mitalitaistelussa.

Tähti. Alvaro Muniz. Todella oleellinen osa Riveron pelikirjaa. Munizin parhaimmillaan maagiset murtavat syötöt nousevat Interin hyökkäyspelaamisessa arvoon arvaamattomaan. Pallovarma keskikenttäpelaaja on ehdottomasti koko sarjan parhaimmistoa ja on taas vuotta Veikkausliigan tempoa kokeneempi. Lopullinen läpimurto sarjan tähtikaartiin.

3 ILVES

Ilves on tehnyt jo useamman kauden laadukasta työtä melko ohuilla resursseilla. Muutokset ovat maltillisia ja Ilves nähdään kentillä jälleen hyvin työteliäänä ja ennen kaikkea tiiviisti puolustavana nippuna. Cupin lohkovaihe päättyi tappiottomana. Alakerta on maalivahteineen sarjan ehdotonta huippua. Keskikentältä löytyy myös tasaisesti laatua, mutta tamperelaisten akilleen kantapää on hyökkäyskaartissa. Seinävarmaa yli kymmenen maalin kärkeä ei rosterista löydy ja ylipäätään Ilveksen avoimesta pelistä tekemät maalit jäävät liian harvaan. Yhtä kaikki, hyvin valmennettu, yhtenäinen ja nuorekas joukkue taistelee tälläkin kaudella mitaleista.

Tähti. Jair. Viime kauden liigatulokkaaksi valittu brassi yllätti monet, mutta on edelleen aliarvostettu. Taiturimainen Jair on Ilveksen keskikentän selkäranka, kykenee yllättäviin ratkaisuihin, on eleetön ja perustekeminen on viimeisen päälle kunnossa. Rooli kasvaa tällä kaudella entisestään – vahvistus isolla veellä.

4 KUPS

Hallitseva mestari on käynyt muutosprosessia läpi. Valmennus vaihtui ja samalla myös pelaajistossa on käynyt puhuri. Talven aikana joukkuehenki nousi otsikoihin negatiivisessa mielessä. Cupin lohkovaihe eteni kuitenkin tappioitta ja puolustuspeli keräsi kiitosta – ylipäätään peli oli yllättävän valmista. Alakerta on kuitenkin joukkueen heikoin osa-alue. KuPS:n keskikenttä ja hyökkäys eivät haastajakaartin muille joukkueille kalpene, ennemmin päinvastoin. Materiaali on hyvin lähellä viime vuoden mestarinippua ja keskikenttä jopa vahvempi, mutta norjalaisvalmentaja Arne Erlandsenia pidetään hieman vanhan liiton miehenä – säilyykö taso myös taktisella puolella? Miten monikansallinen joukkue saadaan sitoutumaan yhteen? Paperilla Klubin ykköshaastaja, mutta jokin haraa vastaan.

Tähti. Nana Boateng. Tuttavallisemmin Nana, oikeasti Bismark Adjei-Boateng, on huippuhankinta Veikkausliigaan. Keskikentällä pelaavassa Boatengissa on johtajan luonne ja ghanalainen onkin noussut nopeasti KuPS:ssa merkittävään rooliin niin kentällä kuin kopissa. Aggressiivisesti pelaava, hyvin sijoittuva ja monipuolisesti palloa jakava ”Nana” on myös valmentajan luottopelaaja. Potentiaalinen kauden MVP koko sarjassa.

5 HONKA

Honka jatkaa Vesa Vasaran alaisuudessa, niinpä joukkueen pelillisessä keskiössä jatkuvat pallonhallinta sekä lyhytsyöttöpelaaminen, humoristien suusta kuultuna siis ”pimputtelu”. Viime kaudella espoolaisilla toki oli ajoittaisia haasteita pallollisena: eteneminen oli hidasta ja staattista. Joukkue on muuttunut varsin maltillisesti ja saanut leveyttä alakertaan, niinpä iskukyky eritoten kauden alussa lienee väkevä. Cupin lohkovaihe eteni vain yhdellä voitolla, mutta myös yhdellä tappiolla. Varsinkin hyökkäyspää jätti paljon parantamisen varaa. Sijoille 2-5 rankattujen joukkueiden tasoerot ovat minimaalisia ja lopullinen järjestys voi mennä miten päin tahansa. Hongallakin on täydet saumat jatkaa mitaliputkessa.

Tähti. Borjas Martin. Jo rapiat kaksi kautta espoolaisten hyökkäyskolmanneksen tärkein palanen. Pystyy luomaan tilaa ja jakamaan murtavia palloja, mutta on myös maanmainio viimeistelijä – espanjalaisen oivalluksia kaivataan tasaisissa otteluissa. Verkko on heilunut Veikkausliigassa käytännössä joka toisessa ottelussa. Toistakymmentä häkkiä luvassa.

6 SJK

Kauden 2019 mestarivalmentaja Jani Honkavaara teki paluun ”isiensä maille” ja otti useamman kauden rajusti alisuorittaneen Kerhon hoteisiinsa. Muutokset viime kauteen ovat voimakkaita, mutta ”Honsu” on saanut houkuteltua lakeuksille useita laatupelaajia, kuten Niko Markkula, Robin Sid ja Tuco. Cupin lohkovaihe ei vielä isoja lupauksia faneille antanut, sillä seinäjokiset saivat kerättyä kasaan kokonaisen pisteen. Honkavaaran joukkueille on tyypillistä suoraviivainen hyökkäyspelaaminen sekä aktiivinen prässi: viime kausina KuPS sai riistoja aikaan suhteellisesti korkeimmalla. Muutosprosessi ottaa aikansa, eikä SJK nouse ihan vielä tällä kaudella mitalijoukkueeksi, mutta maineen ja kunnian palautukseen kausi on omiaan.

Tähti. Billy Ions. Maalinteon taito ei varmuudella ole kadonnut mihinkään, vaikka alla on vaikeita kausia – varsinkin henkisesti. Tuore ilmapiiri ja toimintaympäristössä tapahtunut muutos ovat purreet Ionsiin. Nälkäinen, näyttöhaluinen ja henkisesti vahvempi Ions taistelee parhaimmillaan koko sarjan maalikuninkuudesta. Ruokaa on varmasti luvassa ja mikä seinäjokisten kannalta parasta, Ions osaa myös tarjoilla.

7 HAKA

Täysin ylivoimaisesti Ykkösen voittaneelle Hakalle on mahdollista tehdä ”SJK:t” tai ”Hongat” ja nousta debyyttikaudella sarjassa parempaan puoliskoon. Todella iloista ja aktiivista pallollista peliä peluuttava Teemu Tainio on saanut joukkueen sitoutumaan upeasti. Hyvä joukkuehenki kannattelee pitkälle ja nostaa pelaajien tasoa. Suomen Cupin lohkovaihe osoitti, että valkeakoskiset kykenevät haastamaan jopa liigan kovimmat niput – Haka kasasi lohkossaan yhtä paljon pisteitä kuin Ilves ja KuPS. Mainiosti kasassa säilynyt nippu sai myös mielenkiintoisia vahvistuksia talvella a la Medo ja Eero Markkanen, mutta rosterissa ei liikaa leveyttä ole – loukkaantumisia ei miehistö oikein kestä. Hakalla on kaikki eväät olla kauden isoin yllättäjä.

Tähti. Salomo Ojala. Tästä nuoresta miehestä kuullaan vielä – ja paljon. Haka teki viime kaudella läjäpäin maaleja ja niin teki myös Ojala: läheltä ja kaukaa, avoimesta pelistä ja vapareista, päällä ja kummallakin jalalla. Teemu Tainio hyödynsi Ojalan monipuolisuutta mallikkaasti, ja vaikka kaikki tietävät Ojalan maalisaldon viime kaudelta, Salomo yllättää monen liigajoukkueen alakerran. Ihastuttava lahjakkuus.

8 HIFK

Viime kauden seitsemäs lähtee taistelemaan samoista sijoituksista. Arnold Origi oli viime kaudella ennen loukkaantumistaan loistava, joten maalivahtiosaston pitäisi olla kunnossa. Puolustuslinjaa voisi pienellä huumorilla kutsua määritelmällä ”hidas mutta kankea”. Tosiasia on, että HIFK:n kentän osa-alueista alakerta on heikoin. Cupin lohkovaiheessa ei voittoja tilille tullut – tosin tappioitakin viidestä ottelusta vain kaksi. Moshtag Yaghoubi ja Sakari Tukiainen ovat mielenkiintoisia hankintoja, mutta myös kysymysmerkkejä. Päävalmentaja Tor Thodesen vaatii työteliäisyyttä ja fyysistä asennetta. Jos kaikki menee putkeen, hivenen yläkanttiin ja yläpuolella joku joukkueista epäonnistuu kauden alussa, on HIFK:lla sauma nousta ylempään loppusarjaan.

Tähti. Tiquinho. Oikealta nimeltään Erikson Carlos Batista dos Santos viimeisteli viime kaudella HIFK:lle kymmenen osumaa. Taitava brassi on maaliahne väkkärä, haastaa oikealta laidalta ahnaasti ja saa vahvaa tulitukea myös Luis Henriquelta. Pekka Sihvolan seuraennätys siirtynee nyt kokonaan Tiquinhon omiin nimiin.

9 IFK MARIEHAMN

Maarianhaminassa on käyty läpi isoja muutoksia, niin pelaajiston kuin valmennuksen suhteen. Materiaali vaikuttaa viime kautta hieman kevyemmältä. Varsinkin alakerrasta poistui sekä johtajuutta että laatua, niinpä puolustuspelaamisen tasapainon suhteen on epäilyksiä ilmoilla. Iso syy epäilyjen takana on uuden päävalmentajan, Lukas Syberyjskin, sisään ajama 3-4-3-formaatio. IFKM pyrkii aktiiviseen pallolliseen peliin, mutta uuden pelisysteemiin adaptoituminen ottaa aikansa. Nyt kun harjoitusottelut loistavat poissaolollaan, voi kauden alusta tulla maarianhaminalaisittain varsin haastava. Cupin lohkovaiheessa ei voittoihin venytty. Maaleja Totti Mboma ja kumppanit osaavat edelleen tehdä, joten viihdyttäviä pelejä on haastavuudesta huolimatta edessä. Saarelaiset säilyvät kyllä, mutta ylempään loppusarjaan ei asiaa ole.

Tähti. Oskari Forsman. Akrobaattiset reaktiotorjunnat ovat pitäneet Forsmanin joukkueet pystyssä jo useampana kautena. IFKM:n alakerta ei harjoituskaudella vakuuttanut, joten Forsman saa takuuvarmasti venyä taas parhaimpaansa – hikisiä iltapuhteita on edessä. Kannattelee varmasti saarelaiset muutamaan pelitapahtumien vastaiseen voittoon.

10 FC LAHTI

Sarjan pohjalle ennakoidun kolmikon hajurako edellä eteneviin on melko selvä. Eurot on tiukassa Lahdessa, jossa kauden 2020 liigajoukkue on mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Vaihtuvuus on ollut suurta. Kari Arkivuo, Timi Lahti, Mikko Kuningas sekä Vahid Hambo ovat liigatasolla kannuksensa jo ansainneet. Valmennuksesta vastaa FC Espoosta tullut lupaava Ilir Zeneli, joka on peluuttanut joukkuettaan talvella pääasiassa 4-4-2 timantilla. FC Espoossa nopea pelin kääntäminen sekä suoraviivaisuus olivat pelikirjan keskiössä. Zeneli on tuonut mukanaan paljon pääkaupunkiseudun talenttia, mutta tason riittävyys pääsarjassa on suurensuuri kysymysmerkki. Cupin lohkovaihe toi kaksi voittoa ja kolme tappiota. Kaudesta on lupa odottaa haastavaa, eikä karsintoihin ajautuminen olisi suuri yllätys.

Tähti. Kari Arkivuo. Itsestäänselvä valinta. Arkivuo saapui pelaamaan uran viimeiset vuodet ”kotiin” ja on kokemuksensa ansiosta suuri johtohahmo sekä puolustuslinjassa että pukukopissa. Arkivuon työteliäs asenne tarttuu myös muihin ja auttaa nuorta kaartia kehittymään sekä venymään ottelutapahtumissa.

11 ROPS

70-vuotisjuhlakauteen valmistautuvan RoPS:n Suomen Cup oli tuloksellisesti hyvin murheellinen – tilille tuli ainoastaan yksi tasapeli. Talvella poissaoloja oli runsaasti, joten valmistautuminen on jäänyt vajaaksi ja kauden alku voi olla todella vaikea. Nuoren joukkueen useampi pelaaja on ammentanut jalkapalloilullisen oppinsa pääkaupunkiseudulla. Tuore päävalmentaja Vesa Tauriainen kaipaisi vielä mitat täyttävän topparin sekä hyökkääjän – loukkaantumisherkkä Aleksandr Kokko ei yksin kärjessä riitä. Rosteri on ainakin vielä kirjoitushetkellä auttamattoman kapea. RoPS on pelannut talven 4-2-3-1-formaatiolla ja puolustanut syvältä. Suurimmat haasteet ovat kuitenkin olleet nimenomaan puolustuspelissä sekä pelinavaamisvaiheessa. Myös taloudelliset haasteet ovat vahvasti läsnä Rovaniemellä. Karsinnan välttäminen olisi napapiiriläisille voitto.

Tähti. Aleksandr Kokko. Vaikka ”Boriksen” ottelumäärä saattaa tälläkin kaudella jäädä täydestä määrästä vajaaksi loukkaantumisten vuoksi, ei Kokkoa voi sivuuttaa RoPS:n tähtipaikalta pois. Kyseessä on kuitenkin RoPS:n seurahistorian merkittävin yksittäinen pelaaja. Kokko on hyökkäyspäässä elintärkeä ja kykenee tässäkin iässä merkittävään maalisaldoon.

12 TPS

Karsintojen kautta liigapaikkansa saanut TPS vaikuttaa pelaajistoltaan sarjan köykäisimmältä. TPS teki cupin lohkovaiheessa vain kaksi maalia, mutta eteni silti pudotuspeleihin viidellä pisteellään. Tommi Pikkarainen jatkaa turkulaisten ruorissa. Mustavalkoiset putoavat pääosin melko matalaan blokkiin vastustajan rytmiä rikkoen, josta pyritään riistojen jälkeen teräviin vastahyökkäyksiin. Ajoittain homma toimi cupissa ihan mallikkaasti, mutta ajoittain turkulaiset sortuivat hätäilyyn ja roiskimiseen. Työkalupakista löytyy myös pidempiä hyökkäyksiä, mutta murtautumisesta tulee iso haaste. Tepsin saumat on repiä päävastustajiaan enemmän pinnoja kauden alussa, sillä paketti on RoPS:a ja FC Lahtea valmiimpi. Silti TPS on ykkössuosikki suoran putoajan paikalle.

Tähti. Aldayr Hernandez. Turkulaisten takalinjojen suvereeni johtaja. Eleetön toppari, joka pelasi erinomaisen viime kauden, vaikka kommunikointi oli kielihaasteiden vuoksi varmasti vaikeaa. Vaikeasti ohitettava puolustaja, fyysinen ja sijoittuu hyvin. Ei olisi suuryllätys, mikäli Hernandez napattaisiin toiseen joukkueeseen – jopa kesken kauden.

==================================================================================================================================================================

Bundesliiga jatkuu: pian taas vedoissa ja Vakiossa – ota sarja haltuun tästä

Ota Bundesliiga haltuun Petri Käenmäen(www.veikkaus.fi) kirjoittamasta analyysistä. ”Maaliodottamat antavat mainiot suuntaviivat siitä, millä tasolla joukkueet ovat tähän mennessä suorittaneet ja mikä joukkueen taso on otteiden valossa ollut – ja mihin suuntaan kauden loppu on mahdollisesti menossa”, kirjoittaa Käenmäki, joka on ruotinut Bundesliigan joukkue joukkueelta. Sarja jatkuu viikolla 20.

BAYERN MÜNCHEN

Vaikka Bayern sarjakärjessä onkin, olisi kausi voinut olla parempikin. Kun maaliodottamien perusteella tehtyä sarjataulukkoa katsoo, müncheniläiset olisivat ansainneet melkein kaksi pistettä enemmän. Puolustuspäässä 26 päästetyä maalia kuvaa varsin hyvin tapahtumia Bayernin peleissä, mutta hyökkäys on ylisuorittanut, kaikkiaan noin kahdeksan maalin edestä. Mestaruuskamppailusta tulee varmuudella tiukka, mutta neljän pisteen kaula tekee Bayernista silti jättisuosikin.

Bayernissa vaihtui valmentaja kesken kauden, mikä muutti joukkueen lähestymistapaa. Thomas Müller on pelannut enemmän, Joshua Kimmich siirtyi keskikentälle ja David Alaba pelaa tätä nykyä topparina. Bayern on entistä vaarallisempi pallollisena. Joukkue on helposti Bundesliigan monipuolisin ja pystyy tappamaan vastustajan monella eri tavalla. Laitakierrot ja keskitykset ovat iso osa repertoaaria, mutta joukkue pystyy yhtä lailla murtautumaan syöttökombinaatioilla.

SEURAA HEITÄ: Robert Lewandowski: vanha herra (31-vuotias) pelaa yhtä uransa parasta kautta, johtaa maalipörssiä ja on xG-tehoissa Bundesliigan ylivoimaisesti paras pelaaja. Serge Gnabry: Niin sanottujen ”usual suspectsien” takaa esiin nostettakoot sarjan tehopörssissä viidentenä oleva, oikealta laidalta tuhojaan tekevä ja huippukautta pelaava ranskalainen.

DORTMUND

Dortmund kuuluu sarjan ylisuorittaneisiin joukkueisiin, sillä toteutunut pistesaldo on käytännössä viisi pinnaa suurempi kuin BvB olisi ansainnut. Näin ollen joukkueen pitäisi olla sarjassa vasta kolmantena. Joukkueen puolustus on suoriutunut käytännössä kuten tapahtumien valossa olisi ollut ansaittua, mutta hyökkäyskaarti on viimeistellyt hurjasti kovemmilla tehoilla kuin olisi pitänyt. Maaliodottamiin nähden tilillä on peräti 23 maalia enemmän.

Lucien Favre vaihtoi kesken kauden kenttäryhmityksen 3-4-3-muotoon. Ero ei ole aiempaan sinänsä valtaisa, sillä periaatteet säilyivät samana. Joukkue on pallollisena enemmän kontrollissa kuin aiemmin ja samalla pallon alla on enemmän miehiä. Dortmund pystyy hitaisiin hyökkäyksiin sekä sauman tullen tappaviin vastahyökkäyksiin. Oikea laita on erityisen vaarallinen.

SEURAA HEITÄ: Jadon Sancho: Vasta 20-vuotias englantilainen on sarjan viihdyttävimpiä pelaajia ja johtaa sarjan tehotilastoa 14 maalilla ja 15 maalisyötöllä. On paljon pallossa, BvB:n vastahyökkäyksien avainmies. Mats Hummels: Kokenut saksalainen on Dortmundin puolustuspään johtohahmo ja tärkein yksittäinen palanen. Johtaa esimerkillä ja on yllättävän isossa roolissa myös pallollisena. Erling Haaland: Ei varmastikaan tarvitse tästä teinisensaatiosta isommin kirjoittaa. 19-vuotias norskikärki viimeistelee karmeilla tehoilla.

RB LEIPZIG

Leipzigin pitäisi olla tässä kohtaa kautta toisena, haastamassa Bayernia vieläkin tiiviimmin mestaruudesta. RBL:n pistesaldo on noin kaksi pistettä liian pieni. Myös Leipzigilla puolustuspään tunnusluvut ovat täysin ansaittuja, mutta tehtyjä maaleja on liikaa. XG:hen verrattuna verkko on heilunut kymmenesti liian usein.

RBL on kärsinyt loukkaantumisista läpi kauden, mutta majailee silti kolmantena. Julian Nagelsmann on hyödyntänyt 4-2-2-2 sekä suosimaansa 3-5-2/3-4-3-muotoa. Joukkue pystyy pelaamaan eri tavalla vastustajasta riippuen, mutta Leipzig rakentaa peliä mielellään alhaalta. Joukkue reagoi terävästi suunnanmuutoksiin sekä ylös- että alaspäin. RBL hyökkää aggressiivisesti ja koettaa saada mahdollisimman monta miestä eteenpäin. Joukkue laukoo myös aktiivisesti, mikä vie vastustajilta usein sauman kääntää peliä.

SEURAA HEITÄ: Dayot Upamecano: 21-vuotias ranskalainen on tulevaisuuden tähti. Fyysinen, liikkuu hyvin ja on pallollisena tärkeässä roolissa. Syöttänyt neljänneksi eniten onnistuneesti hyökkäyskolmannekselle. Timo Werner: Sarjan selvästi toiseksi vaarallisin hyökkääjä heti Lewandowskin jälkeen. Luodun xG-tilaston kakkonen, 21 tehtyä maalia. Christopher Nkunku: 12 maalisyötöllään tilaston kolmas kuten myös xA:lla mitattuna. 22-vuotiaan ranskalaisen hyökkäävän keskikentän/vasemman laiturin läpimurtokausi. Toiseksi eniten ”avainsyöttöjä” koko sarjassa.

MÖNCHENGLADBACH

Mönchengladbachin sarjasijoitus on tismalleen siinä kohtaa, missä sen otteiden valossa pitääkin olla – tosin pisteitä on kasassa kolme liikaa. Tehtyjen maalien saldo 49 peilaa maaliodottamia erinomaisen hyvin, omiin on sen sijaan mennyt liki neljä palloa liikaa.

Mönchengladbach suosii 4-4-2 timanttia. Aivan kuten sarjan kärkijoukkueiden luonteeseen kuuluu, prässää myös Gladbach korkealta. Joukkue haluaa pelata maata pitkin, jolloin laitapakkien sekä uloimpien keskikenttien rooli korostuu. Kuten timantille ja korkealle prässille on tyypillistä, ongelmia syntyy, kun prässi on pelattu läpi ja omiin laitoihin jää tilaa. Joukkue on kuitenkin taktisesti sarjan viihdyttävimpiä. Matalat keskitykset ja syöttökombinaatiot kuuluvat palettiin, vaikkakin läpisyötöt sekä keskeltä murtautuminen ovat ensisijainen etenemistoive. Joukkue on myös hyvä kääntämään peliä.

SEURAA HEITÄ: Marcus Thuram: Lilianin poika on murtautunut laajempaan tietoisuuteen tällä kaudella. Gladbachin prässipelaamisen rytmittäjä on osunut kuudesti ja syöttänyt kahdeksan maalia. Taitava pallon kanssa. Yann Sommer: Sveitsiläinen on tilastojen valossa sarjan paras maalivahti tällä kaudella. Vain 183-senttinen! Dennis Zakaria: Vasta 23-vuotias sveitsiläinen on loistanut puolustavana keskikenttäpelaajana, noussut pelipaikkansa eliittiin ja siirtynee pikatahtiin isompaan seuraan. Työteliäs, hyvä kaksinkamppailussa, laaja syöttöarsenaali, eniten voitettuja taklauksia (54).

LEVERKUSEN

Viidentenä sarjassa oleva suomalaisjoukkue Leverkusen on ylisuorittanut lievästi. Sijoitus on yhden liian korkealla ja pisteitä on kasassa viisi liikaa. Tästä käy osin kiittäminen sarjan kärkimaalivahti Ludas Hradeckya. Kusen on xG:n valossa tehnyt kaksi maalia liian vähän ja päästänyt saman verran liikaa.

Kusen on niin ikään korkean oktaanin jalkapalloa pelaava nippu. Peter Boszin johtama Leverkusen on pelannut enimmäkseen 4-2-3-1-muodossa tai kolmen topparin alakerralla. Joukkue pyrkii pallonhallintaan ja lyhytsyöttöpeliin. Kusen pyrkii prässäämään korkealta ja on hyvä kääntämään peliä. Murtautuminen tapahtuu etenkin oikealta Karim Bellarabin ja Kai Havertzin kautta. Joukkue laukoo paljon ottelua kohden.

SEURAA HEITÄ: Kevin Volland: 27-vuotias kärki on luonut sarjassa maalidottamaa kolmanneksi eniten, kun rankkarit lasketaan tilastosta pois. Kai Havertz: 20-vuotias saksalainen pelaa pääasiassa oikealla laidalla. Havertz on noussut pikatahtiin joukkueensa johtajaksi ja on pallollisena Kusenille todella tärkeä. Lukas Hradecky: Taistelee pelipaikkansa parhaimman palkinnosta. Käsipallohenkiset lähitorjunnat ja tuuletukset onnistuneiden suoritusten jälkeen tekevät Lukesta viihdyttävän.

SCHALKE

Schalke on sarjan suurin ylisuorittaja, sillä nollanelonen on xG-taulukossa vasta kymmenentenä, lähes kahdeksan pistettä toteutunutta pienemmällä saldolla. Hyökkäys on tuottanut neljä maalia enemmän kuin maaliodottamien mukaan olisi pitänyt. Alakerta on puolestaan suorittanut tismalleen, kuten on ansaittua ollut.

Kenttäryhmitys on vaihdellut Schalkessa tiuhaan. David Wagner on tullut tunnetuksi puolustuksen organisointitaidoistaan, ja jos Bayernia sekä Leipzigia vastaan kärsittyjä rökäletappioita ei huomioida, on Schalke päästänyt vähän maaleja omiin. Joukkue hyökkää melko aktiivisesti leveältä, eritoten laitapakkien kautta. Huomionarvoista on, että joukkueen parhaat maalintekijät ovat keskikenttäpelaajia, joten kärjet eivät ole vastanneet huutoon, vaan ovat alisuorittaneet pahasti.

SEURAA HEITÄ: Omar Mascarell: Espanjalainen puolustava keskikenttä, joka ei otsikoissa liikaa viihdy, mutta on useissa sarjan tilastoissa kärkikaartia. Eniten onnistuneita katkoja (62) koko liigassa. Amine Harit: Marokkolainen hyökkäävä keskikenttä. Silkkisellä tatsilla varustettu röyhkeä dribblaaja herättää varmuudella tunteita.

WOLFSBURG

Wolfsburg on sarjan epäonnisimpien joukossa, sillä pistesaldo on jäänyt jopa reilut kuusi pinnaa ansaittua pienemmäksi. Näin ollen sijoituksenkin pitäisi olla kaksi sijaa toteutunutta korkeammalla. Tehtyjä maaleja pitäisi olla xG:n perusteella yksi enemmän, mutta päästettyjä kolme vähemmän.

Taktisesti joustava Wolfsburg on yksi kauden mielenkiintoisimpia nippuja. Ryhmitykset ovat vaihtuneet tiuhaan, mutta suosituin muoto on ollut 3-4-2-1. Kauden aikana joukkue on hyödyntänyt peräti kuutta eri muodostelmaa. Wolfsburg on hyvä erikoistilanteissa ja on kyennyt kauden mittaan suojelemaan johtoasemaa hyvin. Joukkue keskittää paljon, mikä on tyypillistä varsinkin sellaisille ryhmityksille, jotka hyödyntävät wingbackeja. Wolfsburgin syöttöprosentti ei ole vielä muiden kärkijoukkueiden tasolla, mikä kertoo taipumuksesta riskeihin.

SEURAA HEITÄ: Wout Weghorst: Työteliäs hollantilainen on suorittanut eniten prässejä vastustajan kolmanneksella ja on sarjan xG-tilastossa peräti kolmantena. 11 maalin 197-senttinen kärki on uhka myös ilmassa. Maximilian Arnold: 25-vuotias keskikentän keskusta on seuraikoni ja viihtynyt Wolfsburgin väreissä yli kymmenen vuotta. Joukkueensa eniten maalipaikkoja luonut pelaaja.

FREIBURG

Freiburgin tilanne on varsin mielenkiintoinen, sillä joukkueen sijoitus on yläkantissa peräti neljä sijaa, mutta pistesaldon pitäisi silti olla yhtä tikkiä lihavampi. Kausi on siis edennyt varsin mainiosti. Freiburgin olisi pitänyt tehdä kolme maalia enemmän, mutta päästetyissä on iso ero: joukkueen olisi pitänyt päästää peräti yhdeksän rysää enemmän.

Freiburg pitää kiinni Bundesliigan perinteistä, joten saatatte varmasti arvata, että ryhmitykset ovat vaihtuneet myös Freiburgissa tiuhaan. Yleisimmät muodot ovat olleet kolmen topparin linjoja. Joukkueen haaste on, että se pitää palloa välillä turhan paljon omalla puoliskolla pyrkiessään houkuttelemaan vastustajaa prässäämään. Järkeviä murtautumismalleja ei kuitenkaan tahdo löytyä. Freiburg pyrkii venyttämään kenttää leveyssuuntaan ja keskittää paljon kohti hyökkääjiä. Pallonmenetysten jälkeen joukkue on kuitenkin välillä liian avoin ja on haavoittuvainen vastahyökkäyksille.

SEURAA HEITÄ: Christian Günter: 27-vuotias vasen laitapakki ei varmasti kuuluu täällä päin Eurooppaa tunnetuimpiin nimiin, mutta Günter kilpailee vakavissaan maajoukkueen avauksen paikasta. Puolustajista kolmanneksi paras xA-lukema, kaksi maalia ja viisi syöttöä. Kahden suunnan pakki. Luca Waldschmidt: Chelsean kiikarissa oleva, pian 24 vuotta täyttävä kärki on viimeistellyt sarjassa vain viisi maalia, mutta oli myös loppuvuodesta pitkään sivussa. Freiburgin helmi viihtyy parhaiten kärjen takana.

HOFFENHEIM

Hoffenheim kuuluu sarjan eniten ylisuorittaneisiin joukkueisiin. Sarjasijoituksen pitäisi olla kolmastoista ja pisteitä kasassa lähes seitsemän vähemmän. Ylisuorittaminen ei näy niinkään kokonaislukemissa tehtyjen ja päästettyjen maalien suhteen, vaan Hoffenheim on ollut onnekas yksittäisissä, tasaisissa otteluissa. Tehtyjä maaleja pitäisi olla tilillä yksi vähemmän ja päästettyjä kaksi enemmän.

Myös Hoffenheimissa ryhmitykset ovat vaihtuneet tiuhaan. Laatu penkin takana ja joukkueessa on heikentynyt viime vuosista, mutta Hoffenheim pyrkii edelleen etenemään lyhytsyöttöpelillä – pääosin laitojen kautta. Osa Nagelsmannin perinnöstä elää edelleen vahvana. Hoffenheim ei ole kuitenkaan läheskään yhtä tehokas murtautumaan kuin aiemmin, ja lisäksi suunnnanmuutospelaaminen on kärsinyt valtavasti – eritoten omaan päähän.

SEURAA HEITÄ: Andrej Kramaric: Kroaattikärki missasi ison siivun kauden alusta, mutta on Hoffenheimin hyökkäyspelin tärkein palanen. 14 pelissä tilillä on seitsemän maalia, niinpä Kramaric on sarjan kahdeksanneksi tehokkain per 90 minuuttia. Florian Grillitsch: 24-vuotias itävaltalainen keskikenttäpelaaja on vahva molemmilla jaloilla, joten syöttöarsenaali on laaja. Grillitsch on hieman matalammalta liikkeelle lähtevä pelintekijä, jolla on hyvä pelikäsitys ja -äly.

KÖLN

Kölnin pitäisi olla sarjassa kahdeksantena, pistettä isommalla saldolla. Tehtyjä maaleja on kasassa maaliodottamiin nähden kolme liikaa, päästettyjä puolestaan peräti kymmenen enemmän kuin olisi ollut ansaittua.

Päävalmentaja Markus Gisdol suosii 4-2-3-1-ryhmitystä. Joukkue on varsin suoraviivainen ja pelaa ajoittain riskillä. Köln on hyvä vastahyökkäyksissä ja on ollut erityisen vaarallinen erikoistilanteissa. Joukkue on myös varsin aggressiivinen ja laukoo sekä keskittää paljon. Aggressiivisuus näkyy myös menestyksekkäässä vastaprässissä pallonmenetysten jälkeen.

SEURAA HEITÄ: Jhon Cordoba: 26-vuotias joukkueensa ykköskärki on viimeistellyt kymmenen maalia. Pelityylin vertaukset idoliinsa Didier Drogbaan eivät ole lainkaan tuulesta temmattuja, sillä Cordoba on fyysinen ja vahva. Sebastiaan Bornauw: Vain 21-vuotias belgitoppari on iskenyt viisi maalia ja on myös Belgian maajoukkueen suuria tulevaisuudentoivoja. Pelasi juniorina kärjessä ja on seuran fanien valinta kauden pelaajaksi (tähän asti).

UNION BERLIN

Union Berlin seisoo sarjan keskikastissa yhdentenätoista ja on otteisiinsa nähden siinä missä pitääkin – tosin pisteitä on kertynyt liikaa kokonaista yksi. Tehtyjä maaleja on kasassa yksi liikaa, omista palloa on kaivettu yhden kerran liian harvoin.

Union on ryhmittäytynyt enimmäkseen 3-4-2-1-muotoon. Joukkueen lähestymistapa on aggressiivinen, Berlin laukoo myös paljon. Wingbackien myötä joukkue koettaa pitää leveyttä pelissä ja keskittää paljon. Joukkueen vahvuuksiin kuuluu pääpallojen poimiminen hyvällä prosentilla Sebastian Anderssonin johdolla. Puolustaminen vaatii kuitenkin hiomista, sillä omiin on mennyt kohtuullisen paljon.

SEURAA HEITÄ: Sebastian Andersson: 28-vuotias ruotsalaisärki on sarjan xG-tilastossa peräti neljäntenä. Päällä erityisen vahva Andersson on viimeistellyt 11 osumaa. Christopher Trimmel: Joukkueen 33-vuotias kapteeni pelaa oikeana laitapakkina. Itävaltalainen ei isoissa otsikoissa juuri näy, mutta on kasannut seitsemän maalisyöttöä, jolla jaetaan tilaston yhdeksättä sijaa. Sarjan kolmanneksi ahkerin keskittäjä.

EINTRACHT FRANKFURT

Eintracht on sarjan epäonnisin joukkue, kun mittarina ovat toteutunut pistesaldo sekä xG:n perusteella ansaittu vastaava. Frankfurtin kuuluisi olla jopa viisi sijaa korkeammalla ja pisteitäkin pitäisi olla taskussa peräti yhdeksän enemmän. Tehtyjä maaleja on tilillä kolme liian monta maaliodottamiin peilattuna, mutta päästettyjä peräti seitsemän liikaa.

Frankfurt on sarjalle tyypillisesti ryhmittynyt pääosin kolmen topparin alakertaan. Eintracht hyökkää paljon laitojen kautta ja luo myös keskiarvoa enemmän maalintekotilanteita. Joukkue keskittää ja laukoo paljon. Osa peli-identiteettiä ovat myös pitkät vertikaaliset syötöt kärjille, jotka sitten tiputtavat pallon ja lähtevät liikkeelle syötön jälkeen.

SEURAA HEITÄ: Filip Kostic: 27-vuotias serbi on vasemman laidan keskikenttäpelaaja, on syöttöpörssin seiska ja xA-tilaston kuudes. Hyvä kahden suunnan pelaaja on todella nopea ja sijoittuu hyvin. Goncalo Paciencia: Tärkeä palanen Eintrachtin prässipelaamisessa. 25-vuotiaan lusitaanikärjen isä Domingos iski aikanaan maaleja Portolle. Paciencia on osunut seitsemään kertaan. Monipuolinen hyökkääjä pelasi aiemmin urallaan laiturina.

HERTHA

Herthan pitäisi otteidensa perusteella olla kaksi sijaa nykyistä alempana, piste vähemmän tienattuna. Joukkue on tehnyt maaliodottamiin verrattuna neljä maalia liikaa, mutta on samaan aikaan päästänyt jopa kymmenen häkkiä enemmän kuin vastustajien maalipaikkojen laadun mukaan olisi pitänyt. Alakerta on siis ollut epäonninen mutta myös pettänyt.

Hertha on hyödyntänyt useaa ryhmitystä läpi kauden, mutta eniten käytetyt ovat 4-2-3-1 ja 4-1-4-1-muodot. Joukkue on aggressiivinen ja pyrkii voittamaan pallon usein nopeasti takaisin. Pallollinen peli on myös aggressiivista ja keskitykset sekä isot pallot ovat olennainen osa pelillistä sabluunaa. Joukkueella on ajoittain kuitenkin ongelmia huolehtia pelivälineestä ja negatiiviset suunnanmuutokset ovat osa arkea. Joukkue rikkoo usein myös vaarallisilla alueilla.

SEURAA HEITÄ: Dodi Lukebakio: 22-vuotias belgi pystyy pelaamaan hyökkäyspäässä mitä paikkaa tahansa, mutta viihtyy parhaimmin oikealla laidalla. Arvaamaton ja sitä kautta viihdyttävä pelaaja on nopea ja pitää pikku tempuista pallon kanssa. Krzysztof Piatek: Isoa kohua viime kaudella herättänyt puolalainen jäi AC Milanissa penkille jumiin ja siirtyi tammikuun ikkunassa Berliiniin. Kuudessa pelissä yksi ainoa maali on normitahtiin nähden surkea saldo, mutta Piatekin potentiaali on valtava.

AUGSBURG

Augsburg kuuluu lievästi alisuorittaneisiin nippuihin. Pisteitä pitäisi olla kasassa kolme enemmän ja sitä myöten myös sijoituksen jopa yhdeksäntenä. Tehtyjä maaleja on tilillä kaksi liikaa, päästettyjä Hertha Berliinin tavoin peräti kymmenen.

Augsburg on asettunut tällä kaudella 4-2-3-1 ja 4-4-2-formaatioihin. Joukkue laukoo usein ja monesti myös huonoilta sektoreilta. Iso osa kosketuksista tulee omalla puolella kenttää. Joukkue hyödyntää paljon pitkiä palloja sekä leveyttä. Pallonhallinta on kuitenkin asia, mikä vaatii hiomista: joukkueen syöttöprosentti on alle 70. Augsburg ei ole ollut kaksinen johtoasemassa – johto ei ole säilynyt kovinkaan hyvin.

SEURAA HEITÄ: Florian Niederlechner: Yksitoista maalia ja kuusi maalisyöttöä iskenyt 29-vuotias on jo hieman kokeneempi tapaus. Hyökkääjä on sarjan xA-tilaston yhdeksäs, ja kun rankkarit lasketaan maaliodottamista pois, xG-tilastossa peräti viides. Philipp Max: Vasen laitapakki, joka loistaa erityisesti hyökkäyssuuntaan. Maxista puhutaan pelipaikkansa kovimpana saksalaisena, jolla ei ole A-maajoukkueottelua vyöllään. Tilillä on viisi maalisyöttöä ja peräti seitsemän maalia.

MAINZ

Mainzin pitäisi olla sarjataulukossa yhden pykälän ylempänä, puolitoista pistettä enemmän tienanneena. Tehtyjä maaleja on vain yksi liikaa xG:hen verrattuna, päästettyjä on puolestaan peräti yksitoista enemmän kuin olisi ollut ansaittua.

Ryhmitykset ovat vaihtuneet Mainzissa todella tiuhaan. 4-2-3-1 ja 4-4-2-timantti ovat kuitenkin olleet suosituimmat vaihtoehdot. Mainzin lähestymistapa on aggressiivinen ja joukkue pyrkii voittamaan pallon itselleen aktiivisesti. Joukkue luo sarjasijoitukseen nähden hyvin tilanteita ja pyrkii usein murtautumaan keskeltä läpisyöttöjen kautta, mutta pelaa myös suhteellisen paljon pitkiä palloja. Pallonhallinta vaatii kuitenkin kehitystä, sillä Mainz on sortunut turhan usein yksilövirheisiin, mikä on johtanut vaarallisiin tilanteisiin ja rikkeisiin omassa päässä.

SEURAA HEITÄ: Robin Quaison: Maalipörssin neljäntenä oleva ruotsalaishyökkääjä on viimeistellyt 12 osumaa ja on myös xG-tilastossa mukavasti kahdeksantena. Liikkuu hyvin linjojen välissä sekä puolustuksen selustassa. Moussa Niakhate: Puolustuslinjan luotettava, vasenjalkainen toppari. 24-vuotias ranskalainen on pelannut ikäkausimaajoukkueissa tasaisesti, mutta seuraava steppi on jäänyt vielä ottamatta.

DÜSSELDORF

Düsseldorfin pitäisi olla yhtä sijaa alempana, vaikka xG-taulukossa pisteitä on kasassa yksi toteutunutta enemmän. Joukkue on ylisuorittanut maaliodottamansa tehtyjen maalien puolella kahdella nyytillä. Omiin on mennyt viisi palloa ”liikaa”. Puhtaasti tilastojen ja numeroiden valossa Düsseldorf on ollut sarjan huonoin joukkue.

Fortunan kausi ei tosiaan ole ollut ruusuilla tanssimista. Formaatiot ovat vaihtuneet todella tiuhaan, ja joukkue on kokeillut käytännössä kaikkea maan ja taivaan väliltä, mikä ei tuo toimintaan kestävää jatkumoa. Düsseldorf keskittää ja pelaa isoja palloja paljon, mutta suunnitelmallisuutta ei oikein ole. Puolustus on sarjan selkeästi huonoin. Joukkue rikkoo paljon vaarallisilla alueilla ja paketti on harvoin tasapainossa. Varoituksia satelee ottelusta toiseen.

SEURAA HEITÄ: Rouwen Hennings: 32-vuotias saksalainen pelaa elämänsä kautta, vaikkakin tahti ehti talvitauon jälkeen hieman hiipua. Henning on iskenyt 11 maalia ja on xG-tilastossakin sijalla 12. Liikkuu pallottomana hyvin ja löytää maalipaikat. ”Fox in the box”. Kaan Ayhan: Turkin maajoukkuetta edustanut 25-vuotias toppari, joka pelaa aggressiivisesti. Vaikka on iän ja vastuun myötä rauhoittunut, välillä läikkyy edelleen yli. Johtaa Fortunan alakertaa.

WERDER BREMEN

Niklas Moisanderin edustaman Werderin vaikea kausi on ollut osin epäonninen, vaikkakin bremeniläisten pitäisi olla sarjassa ainoastaan yksi sija korkeammalla – toki kuusi pistettä rikkaampana. Joukkueen olisi pitänyt pystyä tekemään kaksi maalia enemmän maalipaikkojen laatuun verrattuna. Omiin on kuitenkin mennyt hämmentävästi peräti 18 maalia enemmän kuin xG:n valossa olisi pitänyt.

Kausi on ollut iso pettymys. Ryhmitykset ovat Bremenissäkin vaihtuneet todella tiuhaan, mikä luo pelaajille haasteita. Werderin suurimmat ongelmat ovat hyökkäyspelissä ja tilanteiden luomisessa. Mitään strategiaa ei tunnu olevan, niinpä Bremen onkin luonut vähiten maaliodottamaa koko sarjassa. Myös maalivahtipeli on epäonnistunut pahasti.

SEURAA HEITÄ: Milot Rashica: 23-vuotias kosovolaislaituri on ollut tällä kaudella hyvässä iskussa. Tehot 7+4 ovat peliaikaan nähden jälleen mainiot. Pelaa matalalla painopisteellä, osaa vaparit ja on hyvä viimeistelijä. Davy Klaassen: 29-vuotias hollantilainen keskikentän keskusta on tehnyt neljä maalia ja syöttänyt kolme. Klaassenin pitäisi olla melko nimekkään mutta iäkkään Werderin pelin aivot.

PADERBORN

Paderborn on ansaitusti sarjan jumbona, mutta joukkue ei ole missään nimessä mikään heittopussi. Pisteitä pitäisi olla kasassa kuusi enemmän. Tehtyjä maaleja on maalidottomiin verrattuna yksi liikaa, päästettyjä puolestaan kuusi.

Myös Paderbornilla ryhmitykset ovat vaihtuneet usein, mutta suosituimmat sabluunat ovat 4-4-2 sekä 4-2-2-2-muodot. Paderborn on suhteellisen aggressiivinen nippu, joka pyrkii pelaavuuteen. Ongelmana on kuitenkin, että laatua ei ole ihan tarpeeksi ja prosentuaalisesti liian iso osa pallokosketuksista tulee omalla puoliskolla. Kun siirrytään korkeammalle kenttää, on joukkueella vaikeuksia pitää kiinni pelivälineestä ja täten Paderborn sortuu usein yksilövirheisiin. Joukkueella on ollut isoja vaikeuksia erikoistilanteiden puolustamisessa, mikä on erittäin huono yhtälö joukkueelle, joka taistelee sarjassa säilymisestä.

SEURAA HEITÄ: Kai Pröger: Monipuolinen, 27-vuotias hyökkääjäpelaaja viihtyy parhaiten oikealla laidalla. Kauden saldo tähän asti on kaksi maalia ja kuusi maalisyöttöä. Pallollisena joukkueen tärkein pelaaja. Jamilu Collins: Nigerialainen vasen laitapakki pystyy pelaamaan myös wingbackin ja laiturin roolissa. 25-vuotias pelaaja on sarjan toiseksi eniten laukauksia blokannut pelaaja ja tehnyt kolmanneksi eniten katkoja. Collins on laadukas myös hyökkäyssuuntaan, on tehnyt maalin ja syöttänyt kaksi. Mainio kahden suunnan pelaaja siirtyy pian isompiin ympyröihin.

Pesisennakko ala veikkaus.fi

1. Joensuu

Kahden mestaruuden jälkeen johdonmukaisesti organisaatiotaan kasvattanut ja omaa toimintamalliaan myös pelillisesti rakentanut JoMa teki parhaan mahdollisen ratkaisun hankkiessaan pelinjohtajaksi Mikko Korhosen. Valmennuksen evoluution aallonharjalla oleva Korhonen tuo Joensuuhun oman otteensa, jonka myötä kehityskulku voi yhä jatkua.

Joensuu on jopa niin selkeä mestarisuosikki, että sen järkyttäminen kokonaisessa ottelusarjassa ei ole juuri tällä hetkellä millään muotoa todennäköistä. Kauden alun pitkittyminen antaa vielä Vuoden tulokkaana JoMaan saapuneelle Simo Vainikaiselle lisää toipumisaikaa leikkauksestaan, joten pelien alkaessa uhkakuvana on ainoastaan uusien roolien loksahtaminen kohdalleen.

Tuomas Jussilan poistuminen näkyisi missä pesäpallojoukkueessa tahansa, mutta korvaajat ovat priimaa Antti Hartikaisen sekä Topi Hurskaisen muodossa. Iiro Kuosan pelaaminen takatilanteessa polttolinjan syvimpänä pelaajana on uutta, mutta toisaalta se antaa Kuosan tehdä samanlaisia suuria valintoja kuin etumiehenä vaihtotilanteissa.

Lukkari: Lajin tämänhetkiset kasvot kuuluvat Vuoden pesäpalloilijan sekä Vuoden lukkarin tittelit viime syksynä naaranneelle Juha Puhtimäelle. Kypsällä iällä yhden lisävaihteen peliinsä saanut Puhtimäki tulee olemaan entistä suuremmassa roolissa juoksujen lyöjänä ja on mielenkiintoista nähdä, miten muuttunut ulkopeli vaikuttaa Puhtimäen tekemiseen. Mestaruuden uusiminen ei kuitenkaan kaadu lukkariin, se on selvää.

2. Kouvola

Kokenut runko sai lisäykseksi kaksi lajilegendaa, joiden ikälukemat alkavat nelosella: Toni Kohonen ja Jere Dahlström. Iiro Haimin tulo pelinjohtajaksi muuttaa myös omalta osaltaan pakettia, mutta kokonaisuutta rakennetaan erittäin paljon ryhmässä, niin paljon osaamista ja kokemusta Koplan rosterista löytyy.

Kohosen sijoittaminen polttolinjaan vie luonnollisesti suuren osan huomiosta, mutta ylipäätään Kouvolan ulkopeli tulee olemaan rautaa. Dahlström kykenee edelleen lyömään pinnoja ja Kouvolan kotiutusarsenaali tuleekin olemaan todella laaja. Etenijöitäkin riittää ja jalkojen pysyessä ehjinä KPL on tulevallakin kaudella korkealla. Tällä hetkellä tasapainoisin kokonaisuus Joensuun ykköshaastajaa mietittäessä.

Lukkari: Janne Kivipelto on ehkäpä sarjan kokonaisvaltaisin lukkari. Tolppa löytyy, käsi on erinomainen, pelin rytmitys yläkvartaalia ja väärien käyttö monipuolista. Kertaalleen jo vuoden lukkariksikin kruunatusta Kivipellosta myöskään mestaruudesta pelaaminen ei jää kiinni.

3. Raahe

Kokemuksen voi laskea satavan Raahenkin laariin, sillä jo ennestään vahva rutinoituneiden pelimiesten runko sai merkittävän lisäyksen Sami Haapakosken siirryttyä takaisin Pattijoen Urheilijoiden riveihin. Kun haaviin tarttui myös seuraavaa askelta urallaan tarvinnut elohopeamainen Severi Piispanen, Raahessa voidaan haaveilla menestyksestä aidosti.

Raahen kohdalla tilanne on erittäin mielenkiintoinen, sillä vaikka sen riveissä on kaiken voittaneita pelaajia, suurimman osan kohdalla niistä voitoista on kulunut jo sen verran aikaa että nälkä menestymiseen on jälleen todella aitoa. Myöskään normaalia lyhyempi kausi ei ole Raahelle haitaksi, sillä sen runkomiehet ovat kiertäneet sarjaa jo niin kauan että peli on jengoillaan kun pilliin vihelletään.

Lukkari: Topi Kosonen on edelleen kaiken ytimessä, fyysinen ja älykäs herrasmies, jonka kautta Raahen ulkopeli kulkee. Mitaliin vaaditaan huippukautta, mutta lähtötilanne antaa kokeneellekin pelurille niin paljon bensaa tankkiin ettei tavoitteiden saavuttaminen tule jäämään lukkarista kiinni.

4. Sotkamo

Jere Vikströmin, Markus Tuikan sekä Jussi Korhosen menetykset olivat osittain yllättäviä ja ennen kaikkea yllättävän vaikeasti korvattavia. Jo perinteisesti keväällä todetaan pesäpalloväen keskuudessa, että kaikkien aikojen heikoin Jymy ja syksyllä Sotkamo löytyykin yllättäen finaaleista.

Kärki ja kotiuttajat ovat todella rautaisia, mutta finaalipaikan uusiminen vaatii useammalta aiemmin kakkoskärjessä tai kokoonpanon reunoilla olleelta pelaajalta raakaa tasonnostoa ja Imatralta saapuneen Konsta Kurikan valmiutta ottaa suuri rooli heti avauskaudellaan Sotkamossa. Ei Jymyllä mitään hätää ole, mutta sille olisi ollut ilman muuta hyväksi saada ajaa nuoria sisään vastuurooleihin kauden mittaan. Nyt sen kuormitus tulee kohdistumaan sisäpelissä muutamaan pelaajaan eikä särkymävaraa ole.

Pitkällä kaudella Jymyn olisi jopa helppo ennustaa olevan eniten kehittyvä joukkue, mutta lyhyessä sarjassa tilanne on toinen. Huippuyksilöiden ansiosta Sotkamo voi kuitenkin edelleen voittaa yksittäisessä ottelussa kenet tahansa.

Lukkari: Ville Väliahon lautasen hallinta ja syötön vaikeustaso on sarjan ehdotonta kärkeä. Nuori lukkari osoitti viime kaudella sarjan eliittiin, mutta kehityskohteena on ehdottomasti heittojen kiinniottaminen. Lukkarin tulisi olla joukkueensa paras vaikeiden heittojen vangitsija ja se on ollut Väliahon akilleen kantapää.

5. Vimpeli

Vimpelissä tapahtui suuria muutoksia viime kauteen lähdettäessä, mutta vielä runkosarjassa Veto pelasi raikasta koko joukkueen pesäpalloa. Sitä tosin edesauttoi lukkari Janne Heimosen huikea runkosarja ja nyt kun tahtipuikkoa heiluttaa lopettaneen Heimosen sijaan lyöjäjokerina hurjaa jälkeä tehnyt Perttu Ruuska, asialla on tuplavaikutus. Pelin rytmittäminen menee uusiksi ja toiseksi Ruuskan kotiutustilanteet jäävät numerolla lyötäessä vääjäämättä vähäisemmiksi.

Erityisesti kärkijoukkueita vastaan pelattaessa Vimpelillä on kyllä heittää edelleen tuleen hurjia etenijöitä ja terveenä pysyessään Mikko Kanalalla on edelleen potentiaalia hinata joukkueensa korkealle, mutta Vetoa 2010-luvulla leimannut materiaalin laajuus ja pelitavan selkeys puuttuu. Viime vuonna sisään ajetut pelaajat ovat vuoden kokeneempia ja valmiimpia, eikä Vimpeli ole kenellekään helppo joukkue lyhyessä runkosarjassa tai pudotuspelisarjassa. Liian paljon on kuitenkin muuttunut ja aivan terävimpään kärkeen tunkeutuminen olisi iso yllätys.

Lukkari: Perttu Ruuska astuu suuriin saappaisiin, sillä Janne Heimosen ilkeys ja röyhkeys määritti koko Vedon ulkopelin. Ruuskalla on olemassa elementit huippulukkariksi, sillä pelipäätä nuorella miehellä on myös ulkopeliin ja fysiikka on nuoresta iästä huolimatta jo korkeaa tasoa. Joukkueen kantajaksi ulkona ja sisällä Ruuskasta ei kuitenkaan vielä voi olettaa olevan.

6. Seinäjoki

JymyJussien projekti oli lähimpänä onnistua 2018, kun se oli yhden palon ja tilanteen päässä päästä kiinni pudotuspelisarjaan Joensuuta vastaan. Parhaimmillaan Seinäjoki on raapinut materiaalistaan irti paljonkin ja Henri Puputin hankinta viime kaudella vaikutti olevan ratkaiseva tekijä kohti kärkisijoja.

Toisin kuitenkin kävi ja nyt tuntuma on jo vahvasti se, että Seinäjoen projektin energiasta on kadonnut se suurin piikki. Edelleen se voittaa pelejä terveellä miehistöllä säännöllisesti, koska Jukka-Pekka Vainionpää eli neljä juoksua voi tapahtua koska tahansa ja Henri Puputti on edelleen valtava apu ryhmän kannattelussa.

Mietittäessä syitä Seinäjoen menestymiseen eteen tulee todella monta ”jos” -sanaa. Jos Ville Viita pysyy terveenä, jos Tuomas Rauniota pystyy viemään eteenpäin ensi kesänä muillakin kuin kovilla, jos Henri Itävalo selättää loukkaantumisensa ja kehittyy fyysisesti, jos Elmeri Lieto ja Atte Kontio ottavat suuren askeleen eteenpäin…kaikkien noiden toteutuminen on mahdollista, muttei todennäköistä.

Lukkari: Hallipeleissä Itävaloa tuurannut Oskari Mäkelä väistynee takavasemmalle kauden alkaessa, sillä lisäaika auttaa Itävalon tapauksessa ja nostaa Seinäjoen osakkeita. Fakta kuitenkin on, ettei Itävalon ura ole edennyt viime vuosina mihinkään. Käsi on hurja ja tolppa pysyy silloin kun pysyy, mutta erityisesti loukkaantumiset ovat syöneet miehen kehitystä hurjasti.

7. Hyvinkää

Materiaalin puolesta Tahko tekisi mieli sijoittaa korkeammallekin. Joukkueella on riveissään sekä viime kesänä itsensä huipputasolle läpi lyöneitä nuoria kuten Patrik Vartama, sarjan kärkipelaajia kuten Teemu Nikkanen, lyöjäjokerina Juha Korhonen sekä erinomaiset täsmävahvistukset Markus Tuikka ja Jere Vikström. Viime kesänäkin Tahkolta nähtiin jo erittäinkin raikkaita otteita ja kovia voittoja.

Ongelmaksi astuu kuitenkin pelinjohto. Pasi Kokkosen valinta viuhkamieheksi oli hämmentävä ja mikäli se osoittautuu nerokkaaksi vedoksi, nostan nöyrästi hattua ja myönnän olleeni radikaalisti väärässä. Tähän asti käytännössä mikään ei kuitenkaan puhu sen puolesta ja onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan hyvä henki elää joukkueessa jos sen pelaajat eivät ole samalla sivulla pelinjohdon kanssa. Kokkonen on varmasti röyhkeä, muttei analyyttinen ja vaikka ryhmässä on Korhosen kaltainen pesäpallotietokone, on erittäin mielenkiintoista nähdä kuinka Tahko pelaa.

Oletusarvo on, että hyvänä päivänään Tahko tulee olemaan erinomainen mutta sen huonot pelit voivat olla todella huonoja ja huonot jaksot kestää aiempaa pidempään.

Lukkari: Kalle-Tapio Huuskon viime vuosi meni nousujohteisesti ja erityisesti Riku Rantasen läsnäolo vei nuorta lukkaria eteenpäin. Huusko kehittyy fyysisesti edelleen ja voi olla kaudella 2020 jo valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan. Tahkon ulkopelissä on monta hyvää elementtiä ja huippukauden pelatessaan Huusko voi nostaa Hyvinkään myös tätä ennakkoa korkeammille sijoille.

8. Imatra

IPV satsasi tulevaan kauteen hätkähdyttävästi hankkimalla viime vuosien tärkeimmän yksittäisen pesäpalloilijan, Tuomas Jussilan. Kun Jussilan ja Sami Partasen roolit ja ajattelu päästetään ulkopelissä irti, pudotuspelit kutsuvat väistämättä. Samoin sisäpelissä edelleen kehittyvät Konsta Hyötyläinen, Teemu Nurmio ja Juuso Lattu muodostavat yhdessä jo mainitun kaksikon kanssa ykköskärjen, jonka avulla ei jäädä pudotuspelien ulkopuolella.

Kontrastit ovat joukkueen sisällä kuitenkin valtavia. Lukkari Joona Sikiön pelaamista voisi kuvailla parhaiten sanalla pikkunätti ja kaikki panokset ovat jo mainituissa pelaajissa. Lyöjäjokeriksi hankitun Juho Toivolan panos on kysymysmerkki, kuten on yleisesti ottaen koko IPV. Pitkäjänteisesti rakennetun projektin ja olosuhteiden suhteen ollaan pisteessä, jossa tulosta on tultava, mutta fakta on, että joukkueella on yhä kuljettavanaan pitkä matka.

Lukkari: Joona Sikiö tekee kaikkea mitä lukkarin pitääkin tehdä, muttei mitään niin hyvin että se tuottaisi vastustajille ongelmia. Omiin kasvatteihin luottaminen on ihailtavaa ja Sikiö ei edelleenkään ole iällä pilattu, mutta esimerkiksi pudotuspelisarjan voittaminen tällä lukkarilla on yksinkertaisesti erittäin vaikeasti kuviteltavissa.

9. Kitee

Kaiken järjen mukaan junioreissa kaiken voittaneet, parasta peli-ikää lähestyvät runkopelaajat, pelinjohtajan vaihtuminen Petri Tuuvaan ja Eero Pitkäsen ilmestyminen ryhmän fysiikkavalmennukseen pitäisi olla kombinaatio, jolla mentäisiin tulevana kesänä eteenpäin yhtä roima harppaus kuin Rantakentän olosuhteissa tapahtui.

Kuitenkin Kiteen nuorista lupauksista vain Valentin Ikonen, Samu-Kalle Varonen sekä Ville Kotro ovat esittäneet sellaisia otteita, joiden avulla pudotuspeleistä voitaisiin puhua. Lukkari Jesse Eskelisen on liityttävä tähän listaan, mutta aivan ensin hänet on saatava pidettyä terveenä.

Talvikauden perusteella Kiteen pelaamisessa ei ollut muuttunut lopulta juuri mikään. Jokerikaksikko Mikkolanaho & Liukku on potentiaalinen, mutta lopulta Kiteen pelaamisessa taitaa jäädä edelleen hirvittävän paljon niiden nuorten varaan jotka vasta opettelevat pääsarjatasolla pelaamisen saloja.

Lukkari: Jesse Eskelinen vaikutti vielä 2017 siltä nuorelta lukkarilta, joka lyö itsensä läpi seuraavaksi sarjan lukkarieliittiin. Todellisuus on ollut kuitenkin jotain aivan muuta, johtuen pitkälti terveysongelmista. Pää toimii, mutta fysiikka jää auttamatta vajaaksi ja etenemiskuorman lisääminen Eskelisen kohdalle ei ole tehnyt ainakaan hyvää kokonaiskehitykselle. Aihiot olisivat edelleen olemassa korkealle.

10. Kempele

Kempeleen nousujohteinen ja pitkäjänteinen projekti on edennyt maltillisesti, mutta nyt seurassa oli selkeä tahto nostaa ryhmä sijoilta ynnä muut kärkijoukkueiden kastiin.

Haaviin tarttui erinomainen kolmoskoppari Jussi Korhonen, mutta muilta osin Kempele on edelleen materiaaliltaan laaja mutta kovin tasapaksu. Pelinjohtajaksi tullut nuori Jussi-Pekka Tanskanen on lajia fiksusti ajatteleva analyytikko, mutta kovassa painekattilassa tulevan kesän aikana. Joukkueen etenijät on saatava pysymään terveinä, sille on luotava selkeä pelitapa ja pallot on saatava pysymään ulkopelissä kentän rajojen sisäpuolella. Jos Kempele onnistuu noissa kolmessa asiassa, aihiot ovat olemassa korkeammallekin.

Lukkari: Jani Lassila kuuluu niihin harvoihin lukkareihin, joilla on myös runsaasti etenemisvastuuta sisäpelissä. Kauden lyhentyessä ja pelitahdin tiivistyessä yhtälö on vaativa, sillä jatkuvassa kolmen pelin viikkotahdissa Kempeleestä ei edelleenkään ole aiempaa lyhyempi matka minnekään bussilla matkattaessa. Perusominaisuuksiltaan Lassila on fyysinen ja riittävä lukkari myös pudotuspeleihin.

11. Tampere

Sarjanousija Manse PP teki kovia hankintoja. Pohjalaiset Juuso Myllyniemi, Tuomas Tuohisaari, Mikko Haukkala ja Juha Niemi pelaajistossa sekä pelinjohtaja Matti Iivarinen aiheuttavat sen, ettei Manse joudu kyseisen pelaajanelikon pysyessä terveenä pelaamaan sarjapaikastaan.

Etukentälle ryhmä saa äärimmäisen mielenkiintoisen comeback-pelaajan, kun Joonas Eirola siirtyi triathlon-harrastuksen parista takaisin pesäpallokentille. Niemelle tulitukea kotiutusrintamalla antaa toinen lyöjäjokeri Tommi Malinen ja kun Mansella on viime kaudella Ykköspesiksen ylivoimaisesti voittaneesta joukkueestaan jäljellä suuri osa, on mielenkiintoista seurata mihin asti Iivarinen saa ryhmän luotsattua.

Oman osansa tuo Kaupin uusi tekonurmi, jossa pallo ei tule vielä 2020 kulkemaan samalla lailla kuin valtaosalla muista kentistä. Tässä katsannossa kauden alkaminen myöhempään on etu pelin kannalta, mutta juoksujuhlia Tampereella ei välttämättä vietetä.

Lukkari: Taneli Lassila nojaa pelinsä vahvaan nollatilanteeseen. Pääsarjatasolle perussyötön on kehityttävä ja erityisesti pelin rytmittämisen ja väärien antamisen oltava monipuolisempaa ja röyhkeämpää. On mielenkiintoista nähdä millaisia valintoja Iivarinen vanhana lukkarilegendana tekee, mutta vielä tällä kaudella Lassila ei ole se pelaaja jonka varassa Manse nousisi haastamaan kärkiryhmiä.

12. Kankaanpää

Kankaanpäässä on muuttunut kovin vähän. Manu Haukkala tuli tuomaan etenemisvoimaa ja profiilipaikoilla nähdään edelleen laatupelaajia, kuten Arttu Ruuska ja Jouni Itävalo. Valitettavasti KaMan kohdalla on vaikea nähdä myöskään tulosten muuttuvan kovin radikaalisti. Viimeisten kolmen kauden aikana sijoille 14, 10 ja 10 sijoittunut ryhmä on samassa sijahaarukassa nytkin.

Kankaanpään ryhmässä on yksilötaitoa ja se osaa olla todella sitkeä lyötävä. Erityisesti kotonaan se pitää ryhmää kuin ryhmää tiukoilla, mutta kokonaisuutena suurin kysymys on, että mihin Kankaanpään pesäpallo on menossa? Vielä joitain vuosia sitten vaikutti, että sillä on käsissään kultainen sukupolvensa, jonka runko kasvaa kohti miesten kärkisijoja. Nyt tuosta ryhmästä on jäljellä käytännössä Topias Lilja, jonka täytyisi ottaa edelleen harppaus eteenpäin jotta ryhmä nousisi kohti pudotuspelejä. Kultaisen sukupolven sijaan nyt voi kysyä, että mitä on jäljellä Jouni Itävalon lopettaessa?

Lukkari: Joona Lehtinen on peluri, fiksu ja röyhkeä lukkari. Fysiikka on kehittynyt, mutta kaipaa edelleen rutkasti petraamista vaikka Lehtinen sitä taktisilla ominaisuuksillaan hyvin peittääkin. Eräs viime vuosien positiivisimpia lukkariyllätyksiä ja noustessaan seuraavalle askelmalle joukkue tulisi sinne kiistatta perässä.

13. Koskenkorva

Patrik Wahlsten lyö juoksuja. Veli-Pekka Yli-Hirvelä, Juho Hakomäki ja Ville-Veikko Olli rakentavat tilanteita. Miika Anttila on terveenä ollessaan tervetullut lisäys tuohon listaan, samoin kuin ulkopeliin.

Mutta niin, se ulkopeli. Kaikki lähtee siitä, millaisen syötön kanssa Juho Hakomäki ilmestyy sarjapeleihin. Jos syöttö ei kelpaa syötönvalvojille, lainaralli on jälleen valmis ja joukkueen harmonia koetuksella. Joukkueen materiaali taas ei kestä yhtään loukkaantumista, joten epävarmuustekijöitä riittää.

Koskenkorvalla on edessään kauden pituudesta riippumatta todella haastava kesä. Sarjapaikan säilyttäminen on kuitenkin kärkipelaajien laadun takia erittäin todennäköistä.

Lukkari: Juho Hakomäki on todella fyysinen, ketterä ja röyhkeäkin lukkari. Kiito kohti huippulukkareiden joukkoa katkesi kuitenkin viime kesänä, kun syötön ja erityisesti syöttöliikkeen kanssa tuli ongelmia jotka johtivat lopulta miehen siirtoon pois lautasen ääreltä. Nyt Hakomäki on palannut, mutta mikään ei ikävä kyllä sano etteivätkö myös ongelmat olisi tehneet niin.

14. Siilinjärvi

Nousujohteinen ja pitkäjänteinen, Superpesisnousuun johtanut projekti alkoi komeasti ja SiiPe napsi hienoja voittoja erityisesti kesän alkupuolella. Loukkaantumissuma ajoi kuitenkin sarjanousijan todella ahdinkoon ja säilyminen oli lopulta myös siipirikkoa Oulua vastaan pelatussa karsintasarjassa hiuskarvan varassa.

Simo Vainikaisen siirtyminen Joensuuhun ja Kimmo Lukkarin lähtö joukkueesta helmikuussa ovat iskuja, joita Siilinjärvellä on todella vaikea paikata. Nuoret menevät eteenpäin, ryhmässä on potentiaalia ja Sotkamosta lainaan saapunut Tommi Piirainen on kääntämätön kortti jokeririntamalla, mutta koko kautta ajatellen SiiPe on todella ahtaalla.

Lyhyempi sarja, muutama positiivinen tulos ja viime kesänä parhaimmillaan nähty hurmos ovat Siilinjärven mahdollisuudet. Sen kulmapalasten täytyy kuitenkin pelata vielä entistäkin vahvempi kesä, jotta sarjataso ei vaihtuisi. Kun naiset nousivat myös pääsarjaan, on seurassa jälleen edessä mietintä siitä mihin jatkossa panostetaan.

Lukkari: Teemu Kinnunen on joukkueen kivijalka, itsensä ehdottomasti Superpesistasolle pelannut lukkari. Erityisesti nyppäys ja heitto ykköselle ykköstilanteessa toimi kuin junan vessa ja Kinnunen on tätä nykyä monipuolinen ja ilkeä lukkari. Tänä kesänä mies joutuu kannattelemaan joukkuettaan koko kesän samaan tapaan kuin viime syksyn karsintasarjassa.

http://www.mestis.fi/

RANSKA 2 ENNAKOT

FRANCELIGUE 2

Pelataan lauantaina 22.lokuuta:

16:00
Toulouse – Dunkerque X
*Välimatka::*833km
Prosentit: 58-26-16
*Kertoimet torstaina:*1.53-3.55-6.00
*Kertoimet perjantaina:*1,78-3,25-4,20
*Kertoimet lauantaina:*1.90-3,10-3,75
Betsarin analyysi: Mitä Toulouse täällä tekee? Liiga ei sitten sujunut odotusten mukaan ja Kakkonen kutsui. Heti tulee heti vastaan asettuu Kansallisesta Kakkoseen noussut Dunkerque. Veikkaus veti heti pohjiin kotivoiton ja samalla linjalla ollaan täällä betsarissa. Välimatka on kierroksen hurjin. Huomaa kuitenkin kertoimen kehitys, joka puoltaaa X2-linjaa!
20:00
AC Ajaccio – Chateauroux 1
*Välimatka::*781km
*Prosentit:*56-27-17
*Kertoimet torstaina:*1.60-3,40-3,45
*Kertoimet perjantaina:*1,60-3,40-5.30
*Kertoimet lauantaina:*1,60-3,40-5.30
Betsarin analyysi: AC Ajaccion viime kausi oli pettymys. Kevättä kohti ote parani ja sitten tuli korona. Isolla kysymysmerkillä mennään, mutta keväällä 2020 tämä olisi ollut selvä kotivoitto!
20:00
Amiens – Nancy X
*Välimatka::*316km
*Prosentit:*44-29-22
Kertoimet torstaina: 2.00-3,10-3,45
*Kertoimet perjantaina:*2.15-3,05-3,20
*Kertoimet lauantaina:!*2.25-3,00-3,00
Betsarin analyysi: Amiens tuo Liigan terveiset Kakkoseen. Nancy on vuosien takainen Liiga joukkue ja meno on jotenkin hyytynyt. Miten lähtee kausi? Seurataan kertoimien kehitystä, joka suosii X2-kehitystä!
20:00
Auxerre – Sochaux X
*Välimatka::*244km
*Prosentit:*46-31-23
Kertoimet torstaina: 1,95-3,00-3,80
Kertoimet perjantaina 2.03-2,75-3,90
*Kertoimet lauantaina:*2.03-2,75-3,90
Betsarin analyysi: Auxerre sai ihan hirveästi peliä viime kaudella ja tuloksena oli lähes aina pettymys.Kaikki merkit!
20:00
Chamby – Paris FC X
*Välimatka::*70km
*Prosentit:*34-33-33
*Kertoimet torstaina:*2,60-2,80-2,70
*Kertoimet perjantaina:*2,70-2,70-2,75
*Kertoimet lauantaina:*2,50-2,70-2.95
*Betsarin analyysi:*Kierroksen ehkä odotetuin risti!
20:00
Clermont Foot – Caen X
*Välimatka::*459km
*Prosentit:*43-31-26
*Kertoimet torstaina:*2,05-3,00-3,45
*Kertoimet perjantaina:*2,13-2,85-3,45
*Kertoimet lauantaina:*2,13-2,85-3,45
*Betsarin analyysi:*Kierroksen yksi risti!
20:00
Guingamp – Niort X
*Välimatka::*322km
*Prosentit:*60-25-15
*Kertoimet torstaina:*1,48-3,80-5,90
*Kertoimet perjantaina:*1,48-3,80-5,90
*Kertoimet lauantaina:*1,53-3,65-5,60
*Betsarin analyysi:*Niort ei tainnut voittaa viime kaudella yhtään peliä? Tai on se voittanut kun on Kakkosessa edelleen? Nytkiikarit!
20:00
Rodez – Grenoble 2
*Välimatka::*268km
*Prosentit:*42-31-27
*Kertoimet torstaina:*2,13-2,90-3,35
*Kertoimet perjantaina:*2,40-2,85-2,90
*Kertoimet lauantaina:*2,70-2,80-2,60
*Betsarin analyysi:*Kierroksen yksi odotetuin risti! Mutta kyllä pelaajat betsarit sen tietävät. KAKKONEN!
20:00
Valenciennes – Pau 2
*Välimatka::*837km
*Prosentit:*49-29-22
*Kertoimet torstaina:*1,80-3,15-4,20
Kertoimet perjanta: 2.03—2,95-3,55
*Kertoimet lauantaina:*2,25-2,95-3,10
Betsarin analyysi: Isännät vahvoilla jo välimatkan takia. Pau saa pelaajien kannatusta! KAKKONEN!

Täällä pohjolan maassa jääkiekko ja talviurheilulajit ovat hyvin edustettuina medioissa, joten ennen internetiä oli hankala saada tietoja muista urheilulajeista, kuten salibandysta ja jopa jalkapallosta. Ehkä se selittyykin sillä, että jääkiekkoa lukuun ottamatta useimmissa urheilulajeissa, kuten jalkapallossa, ei ole juuri suomalaisia tähtiä — Litmasen lisäksi on hankala "pudotella" muiden jaliksen pelaajien nimiä. Kun niin sanotut omat pojat ovat vilttiketjussa, ei laji herätä suuren yleisön kiinnostusta. Sen sijaan valtaosa muistaa kuin eilispäin minkälaisen mylläkän Suomen jääkiekkomaajoukkue herätti vuonna 1995 ja tuoreemmin vuonna 2011 voitettuaan kultaa. On kiitos juuri Internetin, että tuoreimmat kuulumiset ja viimeisimmät vaiheet myös muista urheilulajeista leviävät kun uutiset ovat vielä uunituoreita. Tuoretta informaatiota löytyy netin lukemattomilta sivuilta asiasta kuten asiasta, mukaan lukien ajantasaiset vedonlyönti vinkit.